Lumidesign Oy
Temppelikatu 17 A 25
00100 Helsinki
050 3246 013
lumidesign@lumidesign.fi
Verkkosivusto »
Video »
Tuotesuunnittelu
Sisustussuunnittelu
Sisustus
Taide
Tanssin Taika/ The Magic of Dance – koivuvaneriteoksia
Tanssitaiteilija, tanssipedagogi Tero Saarinen on sanonut vuonna 2020 ilmestyneessä Hannele Jyrkän kirjassa Etsijä: ”Kaikilla ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus, oikeus ja uteliaisuus kokea tanssia. Tanssin aikaansaama hyvä olo vaikuttaa ympäristöön ja myös kanssakulkijoihin”.
Irina Pått tunnetaan käsintehdyistä, ekologisista designvalaisimista sekä paperikohokuvista. Hänen työskentelyssään on tapahtunut käänne; uutena materiaalina hänen töissään on nyt koivuvaneri.
Lapsesta asti hän on harrastanut klassista balettia tai modernia tanssia, opettajina Kari Karnakoski (1908-1985), Anneli Wallasvaara sekä Mary Paischeff(1899-1975). Tanssin inspiroimana on kahden vuoden aikana syntynyt 18 koivuvaneri kohokuvaa ja -paneelia joissa on LED valolähde.
Työt on suunniteltu julkisiin ja yksityisiin tiloihin täydentämään rakennuksia. Ne parantavat akustiikkaa ja tuovat viihtyisyyttä sekä lämpöä tilaan. Raidoitetut levykerrokset on saatu aikaan jyrsintätekniikalla, jonka jälki muistuttaa jääkauden hiidenkirnuja.
Suomalaisessa designissa tanssi ei ole niitä tavallisimpia aiheita, joten aiheen visualisointiin on liittynyt oman ilmaisukielen hakemista.
Ekologisuuden ja kierrätettävyyden ansiosta puuta arvostetaan materiaalina. Ekologisuutta pidetään yhtenä tärkeimmistä kriteereistä puun käyttöön rakentamisessa; ratkaisuna sisäilmaongelmiin, viihtyvyyteen, hiilijalanjälkeen, äänivaimennukseen ja terveellisyyteen. Puusta valmistetut tuotteet ovat tehty kestämään sukupolvien ajan.
”Kulkutaudit tulevat ja menevät, mutta taide ja muotoilu pysyvät.”
Paperitaide
”Ihailen avaraa tunturimaisemaa ja Lapin valoa. Haluaisin täyttää tyhjän tilan samanlaisella valon ja varjon rytmillä, jossa silmä vuoroin kiertää tilaa, vuoroin lepää siinä. Lumipalloista tehdyissä lumilyhdyissä on samaa, lumen takaa heijastuvan kynttilänvalon leikkiä, jota olen yrittänyt saada valkoisiin paperivalaisimiini. Puhtaus tulee esiin myös lumen peittämässä pinnassa, johon joku on jättänyt jälkensä. ”Jälkiä lumessa” oli ensimmäisen paperitaidenäyttelyni nimi vuonna 1992.”
”Ihailen japanilaista muotoajattelua, joka on ollut mullistavimpia kokemuksia siellä käydessäni. Omassa suunnittelutyössäni pyrin samaan selkeyteen ja muodon puhtauteen.
Vahvan valkoisen lisäksi töissäni on ollut myös sinisiä, punaisia, jopa mustia kausia. Kierrätyspaperi ja ruostumaton teräs ovat suoraa jatkumoa puhtaan muodon tavoittelussa.”
”Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa sellaisten muodon mestareiden, kuten Heikki Häiväojan, Bertel Gardbergin ja Kyllikki Salmenhaaran oppilaana. Heiltä olen oppinut, että työn suurin tyydytys on itse prosessi, matka, jolloin abstrakti idea sisälläni muotoutuu esineeksi. Valkoiset tuikkulyhdyt ja paperivalaisimet sekä kirjekuori- ja kohokuvateokset ovat vuosien mittaan muotoutuneita ajatuksiani puhtaudesta ja valosta.”
”Olen osallistunut lukuisiin näyttelyihin ympäri maailmaa. Tärkeimpiä näistä ovat Paper+Finland=Art -näyttely, joka alkoi New Yorkin American Craft Museumista vuonna 1998 ja kiersi ympäri Yhdysvaltoja neljän vuoden ajan sekä World Craft Councilin järjestämä designnäyttely vuonna 1998. Tämä näyttely kiersi mm. Pariisin Louvressa, Wienin Palais Harrachissa ja Göteborgin Röhsska museetissa. Kumpaakaan ei nähty Suomessa.
Vuosina 2016-18 osallistun kansainväliseen, Eurooppaa kiertävään, Inspired by Paper taidenäyttelyyn.
Töitäni on muun muassa Suomen Valtion, Suomen Pankin, Helsingin kaupungin, Pro Artibus-säätiön kokoelmissa sekä Helsingin Sanomien pääkonttorissa.”
”Suunnittelemani Zero- sekä Boksivalaisin on aikanaan valittu Habitaren Toimittajien tusinaan. 1995 minulle myönnettiin Espoon kaupungin kulttuuripalkinto.”
Viimeisin palkinto on Köysi-valaisimelle myönnetty kunniamaininta Habitaren EcoDesign-2015 näyttelyssä.”
”Olen saanut mallisuojan usealle valaisimelleni. WinterForest-sarjalleni olen saanut tekijänoikeusneuvostolta vahvistuksen, että sarjan tuotteet nauttivat myös tekijänoikeussuojaa.
Tästä huolimatta tuotteistani liikkuu myynnissä lukuisia kopioita, mitkä eivät taiteelliselta tasoltaan, materiaalin käsittelyltään eikä viimeistelyltään vastaa alkuperäisiä, uniikkeja töitäni.”
Kerro muille tästä portfoliosta