Leena Juvonen

  • Keramiikkataide
  • Taiteilija
  • Opettaja
  • Muotoilija
  • Uusimaa

Huoku

  • Kokenut

Työskentelyni teemana on luonnon kiertokulussa tapahtuvien muutosten tarkastelu. Kuvaan niitä hitaasti etenevissä ilmiöissä, kuten kiven rapautuminen veden ja tuulen voimasta tai sammaleen kasvaminen kallion seinämään. Havainnot ilmaston muuttumisesta ovat läsnä ajatuksissani ja tarkkailen luontoa voimana, joka vääjäämättä noudattaa omia lainalaisuuksiaan. Ihminen on osa luontoa ja jättää pysyviä jälkiä ympäristöönsä. Luonnon uusiutuminen vie aikaa ja vastuu tasapainon säilyttämisestä kantaa kauas sukupolvien taakse. Ilmaston muuttuminen ja ihmisen vaikutus vertautuu savelle uurrettuina sormenjälkinä ja painaumina, jotka poltossa osittain sulavat umpeen tuhkakerrosten alle.

Olen toiminut studiokeraamikkona vuodesta 1991 ja viimeiset 10 vuotta olen polttanut työni puu-uunilla. Uusimmat veistokseni ovat isoja, järkälemäisiä kappaleita, joiden uurteiset pinnat tuhka on patinoinut. Käytän rautapitoisia savia ja poltossa sulava lentotuhka muodostaa värit ja tekstuurit reagoidessaan lasittamattoman savimassan raaka-aineisiin. Liekkipoltossa muuttujia on paljon ja lopputulos on kiinni prosessin hallinnasta vaihtuvissa olosuhteissa. Puu-uunin kanssa työskentely on aikaa vievä menetelmä ja poltto vaikuttaa olennaisesti taiteelliseen lopputulokseen. Teosten inspiraationa on muinaiset kivet, joilla on yhteys lapsuuteni mielenmaisemaan ja sukuni kollektiiviseen muistiin. Uunissa sulavasta lentotuhkasta muodostuu ajan kerrostumia poltetulle savelle.

Ota yhteyttä:
https://www.instagram.com/huoku.leenajuvonen
https://www.facebook.com/leena.juvonen.58

Työhistoria

Avaa CV

Työkokemus

Koulutushistoria

Työnäytteet

Keramiikkataide

2019

Koko: 35 x 45 x 23 [cm]Teos kuvaa vakautta ja elämän perusarvoja.

Teoksessa olen halunnut kuvata vakautta ja elämän perusarvoja. Punainen graniitti on suomalainen peruskallio. Se on kovaa ja kestävää olosuhteista riippumatta. Teoksen punainen väri on saatu aikaan jäähtyessä kun uunitilaan ei päästetä happea, vaan poltetaan se pienellä liekillä pois. Lopulta savimassan sisältämä pelkistetty rauta tulee pintaan ja uudelleen hapettuu punaiseksi uunin jäähtyessä.

2020

Koko: 52 x 52 x 7 [cm] Teos kertoo harkinnasta ja pelon voittamisesta tuntemattoman edessä.

Sain teokseen inspiraation unesta, jossa seisoin jyrkänteen reunalla, joka rajoittui alhaalla kimaltelevaan syvään veteen. Katselin aukeana avautuvaa ulappaa ja päätin hypätä. Peräännyin ottaakseni vauhtia, mutta reunalla pelko sai minut pysähtymään. Jäin empien pyörimään paikoilleni ja tunnen kuinka paljaat varpaani piirsivät ympyröitä hiekkaan. Teos kertoo harkinnasta ja pelon voittamisesta tuntemattoman edessä.

2021

Koko: 28 x 28 x 11 [cm]Teos kuvaa luottamusta parantavaan kosketukseen.

Toivon, että teokseni herättää katsojassa uteliaisuuden. Kuva näyttää utuiselta maisemalta, mutta se on myös rajattu yksityiskohta ihmisen jalkapohjasta ja kantapäätä kaksin käsin painavista sormista. Kantapää on myyttinen kuva haavoittuvuudesta, mutta jalkapohjaan heijastuu myös kaikki kehon osat ja hermopäätteet. Teos kuvaa luottamusta parantavaan kosketukseen. 

2021

Koko: 65 x 70 x 12 [cm]Yhteisten kokemusten myötä ihmissuhteisiin tulee suoruutta ja tasapainoa.

Teoksessa haluan kuvata sitä, miten aika on jatkuvaa aaltoliikettä. Se, mikä nuorempana on tärkeää saavuttaa taistelemalla, muuttaa ajan kuluessa merkitystään ja kompensoituu vastavuoroisuutena. Yhteisten kokemusten myötä ihmissuhteisiin tulee suoruutta ja tasapainoa. 

2019

Koko: 45 x 45 x 23 [cm]Veistos kuvaa ihmisen sisäistä käännekohtaa.

Veistos kuvaa ihmisen sisäistä käännekohtaa, jossa hidas putoaminen on hionut terävät kulmat pois. Pala palalta särmät on kuluneet pyöreiksi, joka mahdollistaa vapaan liikkeen. Veistos kuvastaa kärsivällistä pitkäjänteisyyttä, jonka lopputuloksena vierivä kivi kääntyy kevyesti. 

2019

Koko: 30 x 30 x 15 [cm]Puu-uunini jälki on välillä kuin hitaasti kasvavan jäkälän kerrostumat.

Puu-uunini jälki on välillä kuin hitaasti kasvavan sammaleen tai jäkälän kerrostumat kiven pinnassa.  Kun tämä työ tuli ulos uunin kuumimmasta paikasta, se pysäytti rosoisella kauneudellaan. Tulipesässä kekäleisiin hautautuneena tuhka oli sulanut lasiksi. 

Materiaalit

Savi

Lisää samankaltaisia profiileja

Merja Pohjonen
Merja Pohjonen
Keramiikkataide
Ruusu Kangas
Ruusu Kangas
Sisustusarkkitehtuuri
Anette Kulmakorpi
Anette Kulmakorpi
Muotisuunnittelu
Vuokko Takala-Schreib
Vuokko Takala-Schreib
Teollinen muotoilu
Elmeri Lehtomäki
Elmeri Lehtomäki
Tuotemuotoilu