Muotitaiteilija Mai Niemen juhlavuosi

The Creative Hub (Põhja pst 27a, 10415 Tallinn)

Muotitaiteilija Mai Niemen juhlavuosi:
35 vuotta kansallismallisto NeuleKalevalaa

Muotitaiteilija juhlistaa 35-vuotista NeuleKalevalaa ja julkaisee uuden mallistonsa Tallinn Fashion Weekin muotinäytöksessä lokakuussa 2024.

Muotitaiteilija Mai Niemi viettää parhaillaan juhlavuottaan: taiteilijan luoma kansallismallisto NeuleKalevala täyttää 35 vuotta ja pikamuodin vastineena toimiva muotikonsepti Taikavaatekaappi 25 vuotta. Niemen uusi mallisto Pohjola julkaistaan lokakuussa Tallinn Fashion Week -tapahtumassa. Tuleva näytös toimii taiteilijan kansainvälisenä avauksena.

NeuleKalevala

NeuleKalevala on Mai Niemen luoma ja Museoviraston hyväksymä moderni kansanpuku-, kansallispuku- ja muinaispukumallisto, joka tuo Kalevalan muodin kielellä tähän aikaan.

Kalevala elää kehomme ikimuistissa, jonne se on taltioitu laulamalla sukupolvelta toiselle. Mallisto on kansalliseepoksemme tavoin kansallisen alkuperämme ilmaisija, ja sen tehtävänä on kansallisen identiteetin ja itsetunnon kohottaminen.

”Palattuani Lontoon Central St. Martin’s College of Arts -taidekoulusta Suomeen huomasin, että meiltä puuttui oma suomalainen ja kalevalainen neuleperinne. Norjalaisilla, islantilaisilla ja irlantilaisilla oli omansa, mutta meillä se rajoittui jussipaitaan. Päätin luoda neuleperinteen, tai pikemminkin se päätti luoda itsensä minun kauttani. 

Alkusysäyksen neuleperinteelle sain Englannissa tehtyäni tutkielman Kalevalasta ja sen vaikutuksesta suomalaiseen taiteeseen ja designiin. Luin englanninkielisen Kalevalan, ja yllätyksekseni sisältö avautui. Olin haltioissani. Ymmärsin, kuinka rikas kulttuurimme on ja kuinka syvä on Kalevalan viisaus”.
– 
Mai Niemi

Vastavoimana pikamuodin aikakaudella

Mai Niemen muotitaiteessa yhdistyvät luonnollisuus ja hyvinvointi. Kun Niemi täydensi opintojaan European School of Feng Shuissa, hän oivalsi, että fengshuilla ja kalevalaisudella on yhteinen pohjoinen alkukoti ja juuret. Niemi soveltaa niiden laaja-alaista puhdasta energiaa myös muotitaiteeseen.

Niemen mallistot valmistetaan käsin luonnonmateriaaleista. Suomessa valmistetut vaatteet neulotaan myös suoraan muotoonsa, jolloin tekstiilijätettä tai kuljetuksen aiheuttamia päästöjä ei pääse syntymään.

”Missionani on suunnitella energisesti puhtaita vaatteita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi kotoisaksi ja joissa voit hyvin. Mallistoni ovat yhdelle koolle suunniteltuja, ja ne vapauttavat asiakkaan kokorajoitteista korostaen naisellisuuden parhaita puolia,” Niemi täydentää.

Mallistojen vaatekappaleita ja asusteita voi yhdistää luovasti jo kotoa löytyviin vaatteisiin. Ne toimivat niin persoonallisena ripauksena niin arjessa kuin näyttävänä kokonaisuutena juhlatilanteissa. Niemen muotifilosofia on vakiintunut Taikavaatekaappi -termiksi, josta Niemi on luennoinut muun muassa Yhdysvalloissa.

Mai Niemen mallisto Pohjola julkaistaan Tallinn Fashion Week -tapahtumassa tiistaina 22.10. The Creative Hubissa (Põhja pst 27a, 10415 Tallinn). Näytös toimii muotitaiteilijan kansainvälisenä avauksena.

Yhteystiedot:

Muotitaiteilija Mai Niemi B.A.hons.

Puutarhatie 4, 02700 Kauniainen

044 595 7476

mai@mainiemi.com

www.mainiemi.com

@mai.niemi.design