Kuvan kutojat / Weavers of Vision

Rovaniemen taidemuseo

Kulttuuritalo Korundi, Rovaniemi

Aino Kajaniemi: Otan sen vastaan, kuvakudos, 2022, osa.

KUVAN KUTOJAT – Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen

Moderni kuvakudos on monimuotoista ja kiehtovaa. Neljän tunnetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Ariadna Donnerin, Aino Kajaniemen, Inka Kivalon ja Soile Hovilan kuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä. He kutovat gobeliineja kangaspuilla ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen.

Kuvakudokset eli gobeliinit ovat seinille ripustettavia tekstiilejä, joita kutsutaan myös seinävaatteiksi. Nykyisin niitä valmistetaan myös koneellisesti, mutta näyttelyn taiteilijat kutovat gobeliinit käsin pitkäjänteisyyttä vaativalla tekniikalla. Suomalaisen kuvakudoksen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun ja Pariisin maailmannäyttelyyn. Varhaisimmat suomalaiset kuvakudokset ovat kultakauden mestarien, kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin suunnittelemia.

Kuvan kutojat -näyttelyn teokset erottuvat selvästi toisistaan. Soile Hovilan ja Aino Kajaniemen kuvakudokset ovat esittäviä, Inka Kivalon ja Ariadna Donnerin teokset abstrakteja värimaailmoja.
– Kudon kuvakudostekniikalla kuvia, joissa ihminen on keskellä elämän monimutkaisuutta ja kerroksellisuutta, myös vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja, Aino Kajaniemi kertoo.

Aino Kajaniemi ja Ariadna Donner luonnostelevat lyijykynillä piirtäen, Soile Hovila hyödyntää valokuvia värillisen luonnostelun pohjana ja Inka Kivalo aloittaa tekemisen värikkäästä akvarellista.

– Ajattelen katsomalla ja käsin tekemällä. Materiaalin käyttöni on ruumiillista, kudon ja manipuloin pintaa, parsin ja paikkaan, Inka Kivalo kuvailee työskentelyään.

– Aloitan useimmiten mustavalkoisesta sommitelmasta. Muistini luo kuvallisen kielen, missä väri on valoa ja muoto sen sisko, kutoessani ne leikkivät ja keskustelevat keskenään loimella, Ariadna Donner lausuu.

Kuvakudoksien muodossa voi käsitellä myös yhteiskunnallisia aiheita.
– Olen kutonut viimeisimmät kolme vuotta Ataraxia-triptyykkiä, jossa tarkastelen sisäisen rauhan tavoittelua maailmanlaajuisen epävarmuuden ja stressin keskellä, Soile Hovila toteaa.

Näyttely on jatkoa Suomen käsityön museossa vuonna 2020 pidetylle suomalaisten kuvakudostaiteilijoiden ensimmäiselle ryhmänäyttelylle.

AVAJAISET to 23.11.2023 klo 18-20. Näyttelyn avaa tekstiilitaiteilija Riitta Turunen.

Tervetuloa!