Julkisen taiteen hankkiminen
Kaupunkiympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen, arjen sujumiseen ja viihtymiseen sekä tunnistettavuuteen.
Kaupunkiympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen, arjen sujumiseen ja viihtymiseen sekä tunnistettavuuteen.
Taiteen yhdistäminen rakentamiseen
Taide ja muotoilu ovat parhaimmillaan silloin, kun niitä käytetään pitkäjänteisesti suunnittelun osana. Luova suunnittelu kannattaa ottaa mukaan muutoksen voimaksi vaikka silloin, kun tehdasalue muuttuu asuinalueeksi, elinympäristöä uudistetaan tai kaupunkia kehitetään ihmisiä varten. Taideohjelma on noussut myös suosituksi keinoksi kehittää alueita osana asemakaavoitusta.
Julkisessa tilassa olevan taiteen voi integroida vaikkapa osaksi kiinteitä rakenteita. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun muotoilija tai taiteilija tulee mukaan hyvissä ajoin osaksi rakentamisen tiimiä.
Julkisen taiteen aluesuunnitteluprosessi etenee palvelumuotoilun keinoja hyödyntäen. Taidekonsultti toimii silloin asiantuntijana koko prosessin ajan, suunnittelusta ja taiteilijoiden valinnasta sopimuksentekoon, toteutukseen ja tiedotukseen.
Yleisimpiä julkisen taiteen hankintamalleja ovat kilpailut, suora tilaus, portfoliohaku ja luonnoskilpailu. Oli menetelmä mikä tahansa, valintaprosessissa kannattaa käyttää taideasiantuntemusta.
Neljä tapaa hankkia julkista taidetta
1. Taidekilpailu
2. Suorahankinta
3. Portfoliohaku
4. Luonnoskilpailu
Miten rahoittaa taidehankinta?
Julkinen taide on niin julkiselle kuin yksityisellekin rakennuttajalle investointi. Sen kannattavuutta voi tarkastella useista näkökulmista. Julkinen taide voi kohottaa asuinalueen imagoa ja sitä kautta asuntojen hintaa ja kysyntää. Se voi myös edistää paikkakunnan mainetta ja vetovoimaa niin yritysten, sijoittajien, veronmaksajien kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Julkista taidetta voidaan käyttää osana kaupunkien tai alueiden kehittämistä. Jos se onnistuu parantamaan ihmisten hyvinvointia, aktiivisuutta ja innovointikykyä, sillä voi olla aluetaloudellista merkitystä.
Alla on kuvattu yleisimmät tavat julkisen taiteen rahoittamiseen. Ajankohtaista tietoa julkisen taiteen hankkeista ja toteuttamisen tavoista löydät myös sivuilta julkinentaide.fi.
Rahastomalli
Integroitu taide
Prosenttiperiaate
Kirkkotekstiilit ja kirkkotaide
Useat seurakunnat hankkivat tiloihinsa vähintäänkin kirkkotekstiilejä sekä usein myös muita taide-esineitä, kuten maalauksia ja veistoksia. Julkisen taiteen yleiset hankintamuodot soveltuvat myös seurakuntien käyttöön. Hankintoja voi tehdä esimerkiksi taidekilpailun tai luonnoskilpailun avulla sekä portfoliohaulla tai suoratilauksella.
Suosittelemme, että myös seurakunnat käyttävät taideasiantuntijaa hankintaprosessissa ja osana valintaryhmää, jotta varmistetaan taideteosten taiteellinen laatu ja sopivuus kyseisiin tiloihin. Taidehankintojen on hyvä olla mukana jo hankesuunnitelman kustannusarviossa, jolloin taide on helppo nivoa peruskorjaus- tai uudisrakennushankkeisiin. Samalla seurakunnan on oltava tietoinen eri kirkkotekstiileihin sovellettavista arvonlisäverokannoista sekä niistä edellytyksistä, joiden perusteella osaan kirkkotekstiileihin ja muuhun taiteeseen voidaan soveltaa 10 % alennettua verokantaa.
Artikkeli
Fiskars Group valitsi uuteen pääkonttoriinsa teoksen, jonka viesti tukee yrityksen arvoja
Ornamon palvelut hankinnan tueksi
Taidekonsultointi
Ornamon asiantuntijoilta voi hankkia konsultointia muotoilukilpailuihin tai taidehankintaan. Ornamon kilpailupalvelun avulla tavoitat juuri sinun yrityksesi toimialaan erikoistuneet suunnittelun asiantuntijat.