Ira Heikkinen

  • Muotisuunnittelu
  • Tekstiilisuunnittelu
  • Tekstiilitaide
  • Valokuvaus
  • Muotoilija
  • Taiteilija
  • Käsityöläinen
  • Pirkanmaa
  • Vasta-alkaja

Moi
Olen Ira, keväällä 2023 valmistunut vaatetusmuotoilun artenomi. Muotoilu on minulle tapa kommunikoida, saada yhteys ja tulla ymmärretyksi. Halu tuottaa tunnekokemuksia visuaalisuuden ja fyysisen materiaalin kautta on vienyt tekstiili- ja vaatesuunnittelun pariin. Suunnitteluni perustaksi luon konseptin, jolla haetaan ratkaisua ongelmaan. Onnistuneen työn lopputulos on kestävä ja merkityksellinen käyttäjällensä.

Työhistoria

Työkokemus

Koulutushistoria

Hämeen ammattikorkeakoulu

Artenomi/ Bachelor of Culture and Arts

2019 – 2023

Työnäytteet

Muotisuunnittelu

2023

Suomen kädentaitojen messut 2023. Revogue – näytökseen osallistuttiin upcycling- teemaan suunnitelluilla kahdella asukokonaisuudella.

Alumnina osallistuttu Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden järjestämään upcycled- aiheiseen kestävän muodin näytökseen. Näytös pidettiin Suomen kädentaidot messuilla 2023 Design From Finland- lavalla. Näytökseen osallistuttiin kahdella asukokonaisuudella, jotka sisälsivät redesign- nahkatuotteita sekä lupiineilla värjättyjä vaatteita LUPINE NOX mallistosta.

Adobe IllustratorAdobe PhotoshopColour designMallistosuunnitteluPiirtäminenPrint DesignTuotesuunnittelu

Tekstiilitaide

2023

Serene Nox -installaatio kutsuu katsojan irtautumaan ym-päröivästä hälinästä ja ottamaan oman rauhoittumishetkenluonnon värien, muotojen ja äänien parissa. Komealupiineilla, Pietaryrteilla ja Nokkosilla värjätyt tekstiilit muodostavat moniaistillisen teoksen, joka esiteltiin näyttelyssä Tampereen TAD-viikolla syksyllä 2023.

Serene Nox on Ira Heikkisen ja Enni Heinän kasvivärjäys- ja taideprojekti , jota on avustanut Tampereen kaupungin ympäristön suojelu. Teos on suurilta osin värjätty haitallisella vieraslajilla – Komealupiinilla. Serene Nox on rakennettu kasvivärjätyistä poistotekstiileistä sisältäen aitoja luonnonkasveja sekä luonnon ääniä. Projekti on jatkumoa vuoden 2022 teokselle LUPINE NOX, jossa luotiin lupiineilla värjätty kahden asun minimallisto. Projekti aloitettiin toukokuussa 2023 ja teos esiteltiin esiteltiin syksyllä 2023 Tampereen Arkkitehtuuri- & Designviikolla.

Colour designInstallaatioKäsityöMateriaalitutkimusOmpeluTiimityöVärjäysYhteissuunnittelu

Yhteistyössä

Enni Heinä – Väriä luonnosta (enniheina.fi)

Tad Week – TAD

Tampereen kaupunki, ympäristönsuojelutyö

Muotisuunnittelu

2023

Opinnäytetyö, jossa luotiin upcycling vaatekonsepti HAY Second Hand yritykselle.

Työn tavoitteena oli pidentää tuotteen elinkaarta ja lisätä sen arvoa upcycling-menetelmillä. Työssä kiinnitettiin erityishuomiota kiertotalouden periaatteisiin, kuinka materiaali kiertää poistotekstiilistä muotoilijalle, yritykselle, asiakkaalle ja jälleen uuden kiertokulun alkaminen. Konsepti tarjoaa toimivan systeemin muotoilijan ja second hand yrityksen välille sekä tarjoaa vaihtoehtoista ja ekologista muotia kuluttajille.

HaastatteluKirjoittaminenKonseptisuunnitteluKäyttäjätutkimusMallistosuunnitteluMateriaalitutkimusPrototypointiTiimityöTuotesuunnitteluTuplatimanttiVärjäysYhteiskehittäminen

Muotisuunnittelu

2022

Komealupiineilla värjätty kahden asun vaatemallisto

Lupine Nox on Ira Heikkisen ja Enni Heinän muotoilu- ja kasvivärjäysprojekti, jossa luotiin kahden asun minimallisto Komealupiineilla värjätyistä luonnonmateriaaleista. Projektia avusti Tampereen kaupungin ympäristönsuojelu. Asuihin ammennettiin inspiraatiota vapautuneisuuden tunteesta ja valoisien kesäöiden utuisesta mystiikasta. Projekti esiteltiin Tampereen Arkkitehtuuri- & Designviikolla syksyllä 2022.

MallistosuunnitteluMateriaalitutkimusOmpeluTiimityöVärjäysYhteissuunnittelu

Yhteistyössä

Enni Heinä – Väriä luonnosta (enniheina.fi)

Tad Week – TAD

Tampereen kaupunki, ympäristönsuojelutyö

Työkalut ja menetelmät

Adobe Illustrator
Adobe Photoshop
Colour design
Mallistosuunnittelu
Piirtäminen
Print Design
Tuotesuunnittelu
Installaatio
Käsityö
Materiaalitutkimus
Ompelu
Tiimityö
Värjäys
Yhteissuunnittelu
Haastattelu
Kirjoittaminen
Konseptisuunnittelu
Käyttäjätutkimus
Prototypointi
Tuplatimantti
Yhteiskehittäminen

Materiaalit

Nahka
Tekstiili
Ääni

Yhteistyössä

Lisää samankaltaisia profiileja

Jukka Hakanen
Jukka Hakanen
Julkinen taide
Oskari Joukas
Oskari Joukas
Strateginen muotoilu
Aino Favén
Aino Favén
Visuaalinen taide
Susanna Koskelin
Susanna Koskelin
Taidekäsityö
Maiju Ahlgrén
Maiju Ahlgrén
Tekstiilitaide
Sanna Majander
Sanna Majander
Tekstiilitaide