Polkuja ja siivekkäitä -toiminnallinen installaatio
2020
Polkuja ja siivekkäitä -teos kutsuu osallistumaan. Rakentamaan elämänpolkuja tai mielikuvia asioiden välisistä suhteista. Avuksi on tarjolla puettavia siipiä sekä työkaluja.
Teos sisältää ajatuksen jaetusta tekijyydestä. Oma kokemukseni on, että paras vaihe teosten synnyttämisessä on, kun voi keksiä uutta ja liittää ne syntymässä olevaan. Ideat synnyttävät ideoita. Haluan jakaa tätä ilontunnetta. Koen, että olen teoksessa tehnyt ensieleen ja luonut installaation. Sitten teos kutsuu pelaamaan/leikkimään/osallistumaan. Leikkijät tuovat oman lisänsä teokseen ja näin teoksesta tulee yhteinen kokonaisuus. Tilassa on jatkuvassa muutoksessa oleva väriprosessi.
Teos käsittää 170 värillistä huopapalaa, neljä siipiparia ja viisi työkalua.
Teos on ollut esillä Lappeenrannan taidemuseossa maaliskuussa 2020.
Kulkuja ja seikkoja -seinäteos
2018
Teos on tehty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian neuvottelu- ja harjoittelutilaan Musiikkitaloon. Teos on Valtion taideteostoimikunnan tilaama.
Tekstiiliteoksessa on kyse villaryijyn uudelleen tulkinnasta. Teos muodostuu 20 värikkäästä villatupsuryppäästä, jotka on kiinnitetty suoraan neuvottelu- ja harjoittelukäytössä olevan tilan seinälle. Materiaalina teoksessa on käytetty suomalaista 100 % villalankaa ja pohjamateriaalina teollista huopalevyä. Kolmiulotteiset väriryppäät sijoittuvat vapaasti seinälle.
Kulkuja ja seikkoja –teoksen lähtökohdaksi muodostui ajatus tilanteesta, jossa on syntymässä jotakin uutta. Heitetään ilmaan ajatuksia, toiveita, pelkoja tai muita huomioon otettavia seikkoja. Pikku hiljaa ajatukset alkavat jäsentyä. Kuljetaan yhdessä kohti uutta. Tuo uusi voisi olla esimerkiksi musiikillinen tulkinta tai neuvottelun tulos. Kulkuja voi viitata vaikka ajatuksen tai konkreettisesti sävellyksen kulkuun. Villatupsujen viimeistelemätön ja vallaton olemus, kuten ryppäästä erottuva yksittäinen roikkuva langanpätkä, kertoo omalla tavallaan keskeneräisyydestä ja meneillään olevasta prosessista. Pehmeät ja värikkäät materiaalit sekä tukevat tilan akustiikkaa että luovat lämpöä ja positiivista tunnelmaa ympärilleen.
Teos on kooltaan 3 m x 6m.
Welcome To My World Of Bubbles -toiminnallinen installaatio
2017
Osa ihmisistä poteroituu heimotyyppisiin ryhmiin, jotka jakavat samat arvot ja mielipiteet, ja unohtavat ajatella itse.
Teos koostuu kylpyammeesta ja kylpyammeen täyttävistä useasta sadasta villatupsusta. Teoksessa voi kylpeä. Se voi tuoda muistumia pallomerestä ja kokemuksellisesti teokseen joutuu kaivautumaan konkreettisesti, jos ei aio kylpeä vain kuplien pintatasolla.
Samalla teos viittaa myös puhdistautumiseen ja elämän pienistä iloista nauttimiseen. Kukin tulkitsee kuinka tahtoo.
Teos on luonteeltaan sympaattinen ja humoristinen, vaikka taustalla on myös huolta henkisen ilmapiirin kapenemisesta.
Kanssakulkijoita, Suomi +100 -yhteisötaideteos
2017
Tein 100 kappaleen sarjan kunniamerkkejä kirjomalla. Järjestin Kinaporin palvelukeskuksessa happeningin, jossa kunniamerkit olivat tarjolla halukkaille. Kunniamerkin sai valita itselleen tai jollekin toiselle. Kunniamerkeille oli omat rasiat, joissa oli mukana kiitosteksti merkin saajalle. Kiitos inhimillisestä ominaisuudesta ja sillä kanssakulkijoiden elämän sulostuttamisesta. Tavallisemmin palkitaan kai, jos olet hypännyt korkealle tai pitkälle, mutta arkielämässä suurempi merkitys on, sillä kuinka kuljemme toistemme rinnalla.
Ja sillä kuinka kuljemme, on merkitystä myös Suomen seuraavalle 100:lle vuodelle. Olevat ja tulevat ihmiset vahvistuvat/heikkenevät, rakentuvat tavassa kuinka kohtelemme toisiamme.
Happening järjestettiin Kinaporin palvelukeskuksessa 29.11.2017.
Tupsunomia -toiminnallinen installaatio
2014
Teos Tupsunomia sisältää erilaisia osioita, joilla voin osoittaa, että tämä tieteen/taiteen/filosofian ala on ollut olemassa jo pitkään. Osiot ovat Historiallisia tupsuja, Työvälineitä, Todellisten tupsistien muotokuvat sekä Meitsie-muotokuva kehys, jonka kanssa osallistujat saattavat ottaa Todellinen tupsisti-kuvan itsestään. Lisäksi on osallistumaan kutsuvat kelluntatuolit sekä Kultainen seinä, johon installaation esilläolon aikana syntyi yhteisteos.
Teos on tehty Jyväskylän taidemuson Alagalleriaan kutsusta. Teos oli esillä 2014.
Piknikit -yhteisötaideteos
2012
Teos on tehty Kontulan vanhustenkeskuksen asukkaiden ja heidän ystäviensä käyttöön.
Vanhusten hoitajilta olen kuullut, että ihmiset käyvät katsomassa omaisiaan dementiakodeissa harvakseltaan.
Piknikkien idea on tarjota jotakin yhteistä hauskaa, jotakin mistä voi jäädä hyvä mieli. Piknikit koostuvat kahviastiastosta, pöytäliinasta, vieraskirjasta ja kantokassista. Pieni kahvihetki ulkona, omassa huoneessa, terassilla. Teos kutsuu ihmisiä vierailemaan hoitokodissa, olipa sitten kyseessä omainen, ystävä, naapuri jne. Piknik-retki voidaan kattaa myös osastolle ja pienestä retkestä voivat nauttia henkilökunta yhdessä vanhusten kanssa tai keskenäänkin.
Teos koostuu 12 sarjasta piknik-kokonaisuuksia. Teos valmistui kesäksi 2012.
Värioppia -toiminnallinen installaatio
2012
Värioppia-teoksen idea on osallistumisessa, jossa oman fyysisen kokemuksen kautta pääsee kokeilemaan värisekoituksia. Samalla teos kujeilee tiukkojen väriteorioiden kanssa. Pukemalla päällekkäin erivärisiä sukkia saadaan aikaan värisekoituksia.
Teokseen kuuluu tehtäväkortteja, kuinka teokseen voi mennä mukaan.
Lattiapinnassa on värilätkiä, joiden päällä voi kävellä, ja jotka on nimetty eri väriaineryhmien mukaisesti. Värit ovat taiteilija-, elintarvike-, muoti-, värjäysvärikartoista sekä henkilökohtaisen väriaistimuksen mukaan nimettyjä.
Teokseen kuuluu liitännäisosia, jotka saavat muotonsa kunkin esityspaikan ja tilanteen mukaan. Lappeenrannan näyttelyn oheisteokseksi tein “Jalkavärikylpyjä” Hulda ja Kaarle-palvelutalon asukkaiden ja henkilökunnan käyttöön.
Teos on tehty Etelä-Karjalan taidemuseon Muisku!-näyttelyyn, jossa se oli esillä 30.10.12-3.2.13. Se on nähty myös Kajaanin taidemuseon Lastenjuhlat-näyttelyssä syksyllä 2013 sekä syksyllä 2014 Jyväskylän taidemuseossa Mukavuusalue-näyttelyssä.
Taivasmaisemia -seinäteos
2010
Teos on tehty tilauksesta Kontulan vanhustenkeskukseen.
Siellä on nk. Hiljainen tila, joka on tunnustukseton tila. Tilassa voidaan viettää hiljentymishetkiä, musiikkitilaisuuksia, siunauksia, juhlia jne.
Teos muodostuu tilan takaseinällä olevasta alttarimaalauksesta sekä kolmen maalauksen sarjasta, jotka ovat Hiljaisen tilan eteisaulassa (kuvassa).
Maalauksissa on taivasmaisemia ja pilvimuodostelmia. Tapahtumat taivaalla toimivatkin kokijan tunnetilojen tulkkeina. Näin kuvien avulla voi avata tilaa tunteille ja tuntemuksille.
Alttarin sininen taivas rinnastuu vapauteen ja avaraan psyykkiseen tilaan. Alttarimaalauksen kohdalla voisi ajatella makaavansa kesäniityllä ja antavansa ajan ja pilvien kulkea. Hetkenä, jolloin voi vain olla. Maalauksen sinitaivas voi toimia myös katoavaisuuden ilmentymänä. Pilvet uivat näkökenttään, haihtuvat ja alkavat taas kasautua.
Alttarimaalauksen kehys on viittaus vanhoihin puisiin alttarimaalauksiin, joissa maalauksen kaareva yläreuna on kuvannut taivaankaarta. Kehyksen keskustassa on aukko 43 cm x 99 cm kokoiselle pilvimaalaukselle.
Hiljaisen tilan eteisaulassa on kolmen pienen pilvimaalauksen sarja. Maalaukset ovat kooltaan a´26 cm x 42 cm. Maalaukset johdattavat tilaan ja hyvästelevät tilasta lähtijän. Maalausten sarja on upotettu eteisaulan seinäpintaan kuten edellä selostettu alttarimaalauskin.
Maalaukset on toteutettu pigmenttivärein silkille.
Teoksen on tilannut Helsingin Taidemuseo prosenttihankkeena ja se on julkistettu 5.5.2010 Kontulassa, Helsingissä.