Onerva Söderholm

  • Tekstiilisuunnittelu
  • Tekstiilitaide
  • Taidekäsityö
  • Käsityöläinen
  • Muotoilija
  • Uusimaa
  • Opiskelija

Onerva Söderholm on Raumalta lähtöisin oleva tekstiilisuunnittelija ja visuaalinen tarinankertoja. Onerva on perinteistä inspiroitunut suunnittelija, joka haluaa töissään yhdistää menneisyyttä ja nykyisyyttä. Kestävyys ja pitkäikäinen suunnittelu ovat avainsanoja hänen suunnitteluprosessissaan. Hänen töissään on usein kantaaottavia teemoja, joihin hän etsii ratkaisua muotoilun keinoin. 

Työhistoria

Työkokemus

Koulutushistoria

Työnäytteet

Turvallisempi tila tekstiilin keinoin: sauna-asu

Rakastan saunomista. Löylyn lämpöä, raukeaa oloa saunan jälkeen. Olen kuitenkin vältellyt saunomista, sillä en ole halunnut olla alasti muiden katseiden alla. Suomalaisessa saunakulttuurissa juuri alastomuuden nähdään luovan tasa-arvoa, kun yhteiskunnalliseen asemaan viittaavat vaatteet on jätetty pukuhuoneeseen. Alasti saunomisen pitäisi olla luonnollista ja helppoa, sitä oikeaa saunomista. Mutta silti minä ja monet muut tunnemme olomme vaikeaksi alasti saunassa. On olemassa monia syitä, miksi alastomuus toisten seurassa koetaan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Lähtökohtana projektille oli pohtia keinoja, miten saunomisesta voisi tehdä mahdollista entistä useammalle ihmiselle – miten saunasta voisi tehdä hieman turvallisemman tilan. Voisiko saunassa käytettävä asu olla ratkaisu tähän ongelmaan?

2023

Kansallismuseon museokaupalle suunnittelemani DYI-kirjontapakkaus

Suunnittelin Kansallismuseon museokaupalle DYI- kirjontapaketin museokauppatuotteeksi Kesytön Taide- näyttelylle kesälle 2023. Kirjontapakkauksen kirjontamalli perustuu näyttelyssä esillä olleeseen Hannakaisa Korolaisen Väinämöinen soittaa kanteletta -nimiseen kirjontatyöhön. Suunnittelin työn pohjalta kirjontamallin, joka sopii mahdollisimman monen tasoiselle käsityöharrastajalle. Ohje sisältää kuvalliset ohjeet kolmeen erilaiseen kirjontapistoon ja sanalliset ohjeet kirjontatyöhön.

Yhteistyössä

Kansallismuseo

Peitto on merinovillaa ja se on neulottu kolmivärisenä jacquardneuloksena Kutomo Holopaisella vuonna 2023.

Kissaniitty-villapeiton kuviomaailman on inspiroinut käsite valitut perheet. Kissatviettävät ihanaa elämää suurien kukkien katveessa. Heillä on oma yhteisönsä,jossa he ovat turvassa. Kolmivärinen iso villapeitto toimii niinvilttinä kuin seinätekstiilinä.

Painokuosi, jonka raportin koko on 29x29cm

Aperol Spritz -kuosi on osa Let’s Festival -kuosimallistoa, joka on saanut inspiraationsa menneiden vuosikymmenien festivaalimatkoista ja niiden estetiikasta.

2023

Huppuhuivi on neulehupun ja kaulahuivin yhdistelmä.

Huppuhuivin kuosin inspiroinut Queer Joy on radikaalin ilon käsite, joka kertoo ilon ja nautinnon merkityksen queer-ihmisten elämässä. Se haastaa vallitsevan kipuun ja traumaan perustuvan kertomuksen ja sen sijaan nostaa esiin yhteisön periksiantamattomuutta ja luovuutta.Neuleessa käytetty merinovilla lämmittää ja puuvilla suojaa tuulelta. Huppuhuivion neulottu mekaanisella Brother käsineulekoneella.

Yhteistyössä

Kansallismuseo

Lisää samankaltaisia profiileja

Aura Kajas
Keramiikkataide
Evita Haapakangas
Evita Haapakangas
Sisustusarkkitehtuuri
Tarja Wallius
Tarja Wallius
Tekstiilitaide
Ulla Harju
Ulla Harju
Keramiikkataide
Petteri Huotari
Petteri Huotari
Teollinen muotoilu
Marika Lehti
Marika Lehti
Palvelumuotoilu