Tiina Tiikkainen

  • Palvelumuotoilu
  • Taidekäsityö
  • Kirjailija
  • Käsityöläinen
  • Muotoilija
  • Puhuja
  • Taiteilija
  • Tutkija
  • Pohjois-Karjala
  • Pohjois-Savo
  • Vasta-alkaja

Tiina Tiikkainen on muotoilija, käsityöläinen, kirjoittaja ja taiteilija.

Hän käyttää työskentelyssään erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, mutta pitää erityisesti puusta, tuohesta ja metallista, sekä kierrätysmateriaaleista. Vapaa ajallaan hän maalaa myös maisemakuvia, piirtää muotokuvia, sekä tekee käsitöitä, kuten esim. verhoilua, ompelua ja lautanauhoja. Tiikkainen on myös Ylä-Savon oppaiden jäsen, jossa hän tekee mm. hautausmaakävelyitä osana arvokasta paikallishistoriatyötä. Tiikkainen harrastaa myös kirjoittamista. Hän on kirjoittanut runoja ja lasten kirjan, jota kuvittaa parhaillaan Kristillisen taidesäätiön apurahan turvin, yhdessä kuvittaja Riikka Muikun kanssa.

Tiikkainen on moniosaaja, joka on toiminut kädentaitajana yli kymmenen vuoden ajan verhoilun, kalusterakentamisen, sisustuksen ja pintakäsittelyn aloilla, tehden mm. perinteistä ja teollista verhoilua, lukuisia maalauskohteita, sekä useita koristemaalauksia- ja pinnoituksia. Hän voitti Taitaja kisojen sisustajien näytöslajin 1. palkinnon vuonna 2010. Maalarin ammattitutkinnossaan 2016, hän erikoistui tapetteihin.

Tiikkainen valmistui muotoilijaksi 2023 Savonia ammattikorkeakoulusta, jossa hän suuntasi opintojaan vahvasti taiteen ja kulttuurin, sekä palvelumuotoilun kentälle. Opinnäytetyönään vuonna 2022, hän muotoili ensimmäisen julkisen taideteoksensa, kastepuun “Rakkauden kaarisilta” Siilinjärven seurakunnalle. Hän on muotoillut näkyväksi kristillistä symboliikkaa niin kirjoitetuissa, kuin tuote- ja palvelumuotoiluprojekteissa, ja hän on kiinnostunut myös muista projekteista ja työtehtävistä osaamisensa puitteissa.

Työhistoria

Työkokemus

Koulutushistoria

Työnäytteet

2022

Kastepuu ”Rakkauden kaarisilta”, Siilinjärven kirkko, 2022. Kuva Tiina Tiikkainen.

Muotoilun opinnäytetyönä muotoiltu kastepuu Siilinjärven seurakunnalle. Opinnäytetyössä tutkittiin mm. yhteisötaiteen mahdollisuuksia kastepuiden käyttöön. Puumateriaali on osin kirkon käytöstä poistetuista ovista saatua puuta. Kastelehdet kiinnitetään ”oksiin” koukuilla. Kastepuussa voidaan käyttää joko siihen suunniteltuja kierrätettäviä kastelehtiä, teettää omasta mallista esim. koruvanerisia lahjoitettavia lehtiä, tai valmistaa lehtiä seurakuntalaisten voimin, vaihtelevista materiaaleista.

3D suunnittelu – RhinozerosBenchmarkCo-designHaastatteluJulkinen taideKonseptisuunnitteluKuvanveistoKäsityöKäyttäjäpolkuKäyttäjätutkimusLaserleikkausMind MapPalvelupolkuPiirtäminenPuun veistoPuutyöpajaRhinoceros 3DService Design

Työkalut ja menetelmät

3D suunnittelu – Rhinozeros
Benchmark
Co-design
Haastattelu
Julkinen taide
Konseptisuunnittelu
Kuvanveisto
Käsityö
Käyttäjäpolku
Käyttäjätutkimus
Laserleikkaus
Mind Map
Palvelupolku
Piirtäminen
Puun veisto
Puutyöpaja
Rhinoceros 3D
Service Design

Materiaalit

Metallit
Puu

Yhteistyössä

Lisää samankaltaisia profiileja

Marika Kinnunen
Marika Kinnunen
Lasitaide
Helena Jyrkkä
Helena Jyrkkä
Strateginen muotoilu
Jenny Wacklin
Jenny Wacklin
Sisustusarkkitehtuuri
Katerina Krotenko
Katerina Krotenko
Sisustusarkkitehtuuri
Veera Kolehmainen
Veera Kolehmainen
Strateginen muotoilu