Hanna Peräkylä / Change of Scenery

Hanna Peräkylä

Galleria HAA suomenlinna

Hanna Peräkylä
Change of Scenery
Galleria HAA
28.9.–22.10.2023
Tekstiili-installaatio

Avajaiset keskiviikkona 27.9. klo 17-19! Tervetuloa!

Taiteilija tavattavissa gallerialla myös 8.10. ja 22.10. klo 12-16

Hanna Peräkylän teoskokonaisuus Change of Scenery käsittelee maiseman määrittelyä ja sen muokkausta, lyhytnäköistä paikkaamista ja keskeneräisyyttä. Näyttelyn nimi Change of Sceneryviittaa sekä maisemaan, että lavastukseen, kulissiin – maiseman keinotekoiseen rakennelmaan, uudelleenjärjestelyyn ja kerroksellisuuteen.

Näyttelykokonaisuus koostuu moniulotteisista tekstiiliteoksista, joiden osana on käytetty erityisesti erilaisia rakennusteollisuuteen viittaavia löytömateriaaleja: sähkökaapeleita, viiraa ja erilaisia liinoja, jotka yhdessä rakentavat galleriatilaan maisemallisen installaation. Uusimmat teokset ovat kolmiulotteisia maisemamaalauksia, joiden pohjana ovat kierrätetyt tekstiilit ja jo löydettäessä vääntyneeseen muotoonsa pakotetut, sattumanvaraiset teräskehikot. 

Näyttelykokonaisuuksien myötä Peräkylä on etsinyt uusia tapoja kehittää työskentelyään entistä tilallisempaan suuntaan. Hän pyrkii muodostamaan maalauksesta kerroksellisen kuvan, jonka kokemiseen vaikuttaa yhtälailla katsomiskulma, ympäristö, syvyys ja osittain myös liike. Teoskokonaisuus on ollut nähtävillä Taidekeskus Idässä keväällä 2023, mutta osa Galleria HAA:n teoksista on ensi kertaa esillä.
__________

TaM Hanna Peräkylä (s.1984) on kouvolalainen kuva-ja tekstiilitaiteilija. Hänen teoksensa ovat käsitelleet kulutuksen ja ihmisen materiaalisuhteen, paikan määrittelyn ja keskeneräisyyden teemoja. Peräkylän teoksille on ominaista erilaisten tekstiilien moninainen uusiokäyttö, vahva materiaalin tuntu ja veistoksellisuus. Kiinnostuksen kohteina ovat tila, maalauksen monimuotoisuus ja muoto.

Peräkylä on valmistunut Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2013 tekstiilitaiteen maisteriksi. Hän asuu Voikkaalla, ja työskentelee työhuoneellaan Kuusankosken Taideruukilla. Peräkylän teoksia on Kouvolan taidemuseo Poikilon ja Namibian Yliopiston kokoelmissa. Peräkylälle myönnettiin  Kouvolan kaupungin kuvataiteilijapalkinto vuosille 2023-2025. Tunnustuksen myötä taiteilija pitää yksityisnäyttelyn Kouvolan taidemuseo Poikilossa keväällä 2024.

Peräkylän työskentelyä tukee Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahasto. Näyttelyä on tukenut myös Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö. 

yhteystiedot:
hannaelina.perakyla@gmail.com
http://www.hannaperakyla.com
https://www.instagram.com/hanna_perakyla/