Soile Hovila: Rauhan lähteellä -kuvakudoksia

galleria A2, annankatu 12, 00120 Helsinki

Näyttelyni pääteos on 11 neliömetrin kokoinen triptyykki. Halusin kutoa suurteoksen, jotta pääsisin osaksi gobeliinitaiteen vuosituhantista traditiota. Ataraxia valmistui kolmen vuoden kudonnan jälkeen ja se esitellään nyt ensimmäistä kertaa. Työfilosofiani mukaan olen onnekas, kun valmista syntyy hitaasti, sillä maailma ei tarvitse enempää tavaraa.

Hitaus antaa mahdollisuuden pohtia pitkään tarinaa, jonka sitoutan lankoihin. Teoksen aiheena on luonto mielenrauhan antajana. Pandemia sai aikaan yhteisen kokemuksen stressistä, kun tuttu arki muuttui arvaamattomaksi. Suurkaupunkien asukkaita kehoitettiin jopa pysymään asunnoissaan, mutta Suomessa saattoi paeta metsään. Vertaan luontokokemuksen kauneutta katedraalien tarjoamaan ”nosteeseen” ja korostan luonnon pyhien paikkojen, kuten lähteen merkitystä. Muinaisuskon yhteys luontoon on kuitenkin katkennut ja metsää ei haluta pitää koskemattomana. Teos tuo esiin myös rauhoittumisen prosessin vaikeuden.

Tekstiilitaiteilija TaM, FM Soile Hovila (s. 1974) valmistaa kantaaottavia, mutta valon kauneudella ja värisävyjen rikkaudella vaikuttavia kuvakudoksia. Hovila on tehnyt Suomessa harvinaisia valokuvalähtöisiä kuvakudoksia yli 20 vuoden ajan. Tekstiiliteokset kudotaan käsin ohuilla langoilla pystykangaspuissa, jossa kuvaa tarkastellaan rivi riviltä ja peilikuvana. Nurjalta kudottaessa osa visuaalista ratkaisuista perustuu intuitioon.

www.soilehovila.net

Avajaiset: ti 22.8.2023 klo 17-19

Taiteilijatapaamiset: la 26.8. klo 14-16, la 9.9. ja su 10.9. klo 13-15

Suomen Käsityön Ystävät ry järjestää la 9.9. klo 13 luennon: Suomalaisen kuvakudoksen jalanjäljissä. Luento käsittelee Ataraxian syntyvaiheita ja tulkintaa sekä SKY ry:n merkittävää roolia suomalaisen kuvakudoksen historiassa 1900-luvun alussa. Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekiä 8.-17.9.2023.

Suomen Käsityön Ystävät ry edistää suomalaista tekstiilitaidetta ja käsityötaitoa. Vuonna 1879 perustettu yhdistys pyrkii uudistamaan kulttuuriperintöä näyttelyiden ja pedagogisen toiminnan kautta. Tekstiilitaiteilija TaM, FM Soile Hovila on erikoistunut kuvakudos- eli gobeliinitekniikkaan vuodesta 2001 lähtien. Valokuvalähtöiset kudonnaiset kertovat tarinaa ajankohtaisista asioista luonnon ja kauniin valon kautta.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin säätiö ja Suomen kulttuurirahasto.

Tervetuloa!