Haihara taidekeskus, Talli, Tampere

Ria Andrewsin kuratoima Säieteoria-näyttely juhlistaa Uuden tekstiilitaiteen yhdistyksen UUTE Ry:n 10 vuotista matkaa. Haiharan taidekeskuksen Tallissa nähdään yhteensä 24:n yhdistyksen jäsentaiteilijan teoksia. Ornamosta mukana ovat mm. Mervi Vuolas, Päivi Vaarula ja Niina Hiltunen.

Tekstiilit kietoutuvat tarinoiksi. Ne uppoavat identiteettiin ja kutoutuvat politiikkaan. Ne ommellaan huolellisesti ja voimakkaasti osaksi ajan kudosta – tekstiilit ovat erottamaton osa historiaamme. Materiaalin merkitys ja tarkoitus on paljon suurempi kuin materiaali itse. Merkitys on vastarinnan, identiteetin, perinteiden, kaupan, yhteiskuntarakenteen ja ekologian kieli. Tekstiilien läheisyys ja pehmeys ovat luoneet loputtomasti mahdollisuuksia sille, miten taiteilijat voivat kommunikoida materiaalia käyttämällä.

Näyttelyssä taiteilijat tuovat esille teoksiaan sekä perinteisissä, että nykyaikaisissa yhteyksissä. Teosten teemat käsittelevät värejä, muotoilua ja muotoa, historiaa, kuolevaisuutta, ekologiaa, sosiaalista vastuuta, muistia ja käsityötä. Tieteen maailmassa, säieteorian mukaan todellisuus rakentuu säikeiden muodostamasta rakenteesta. Tekstiilitaiteen todellisuus tutkii omia rajattomia rakenteitaan ja tarinoita, joita säikeet yhdistävät.