Aino Laukkanen (Ailau)

  • Keramiikka
  • Keramiikkataide
  • Lasitaide
  • Muotoilija
  • Uusimaa
  • Opiskelija

Muotoilijana visioni taiteesta ja muotoilusta koostuu multifunktionaalisuudesta, sosiaalisuudesta sekä veistoksellisuudesta. Multifunktionaalisuus ilmenee työnjäljessäni monina käyttötarkoituksina, joita tuotteilla on. Käyttäjä kutsutaan leikkiin löytämään funktio, joka palvelee juuri hänen tarpeitansa, sekä kunnioitus materiaalille, josta tuote on tehty. Sosiaalisuuden näkökulma työssäni koskettaa ihmisiä käyttämässä tuotteita yhdessä ja erikseen. Tuotteet ovat välineitä yhteisen ajan viettämiseen, ja keskustelua herättävät tuotteet tuovat samanmielisiä ihmisiä yhteen. Veistoksellinen muotokieli tuotteessa tuo elämyksellisyyttä tavallisiin, tai poikkeuksellisiin, elämän hetkiin.
 
Edustan taiteen ja funktion fuusiota. Taide on osa arkea, jossa ”hyviä” astioita ei säästellä vain erityisiä tilanteita varten. Joka päivä on erityinen tilanne, joten taidetta ei eristetä elämästä, vaan siitä tehdään osa sitä.

Työhistoria

Avaa CV

Työkokemus

Hämeen ammattikorkeakoulu

Opiskelija-assistentti

2023 – nykyhetki

Koulutushistoria

Hämeen ammattikorkeakoulu

Älykkään ja kestävän muotoilun koulutus

2020 – nykyhetki

Työnäytteet

Lasitaide

2022

Muottiin puhallettu lasi22 cl, 90 x 70 x 90 mmLasinpuhaltaja: Kaappo Lähdesmäki

Blom Glass Coupe pikarin pyöreä ja kookas jalka tuntuu mukavalta kädessä. Pikarin lyhyt ja tukeva figuuri enteilee vähemmän kaatuneita laseja juhlien vilskeessä. Glass Coupe on suunniteltu erityisesti shamppanjalle, mutta on oiva väline myös lyhyiden cocktailien ja pienten annosten tarjoiluun.

KäsityöLasinpuhallusTuotesuunnittelu

Yhteistyössä

https://www.lasismi.fi/

Keramiikka

2023

Valettu, lasitettu ja kertapoltettu puoliposliini37 cl, 122 x 112 x 122 mm

Blom Ceramic Coupe lyhyellä sekä laakealla muodollaan mahdollistaa kuohuviinin, lyhyiden cocktailien sekä pienten annosten näyttävän tarjoilun. Pikari toimii myös oivallisestisäilytyspaikkana pienille aarteille, kuten koruille. Blom collection’in keraamiset pikarit toimivat myös kruunukynttilän jalkana ylösalaisin käännettäessä.

KäsityöTuotesuunnitteluValaminen

Keramiikka

2023

Valettu, lasitettu ja kertapoltettu puoliposliini57 cl, 122 x 142 x 122 mm

Blom Ceramic Goblet tarjoaa tilavalla kulholla sekä kapenevalla suuaukolla oivan instrumentin aromaattisten juomien nauttimiseen, kuten viinien, kahvien ja pitkien cocktailien. Juomien tarjoilun lisäksi, pikari toimii oivallisesti pienen kukka-asetelman tai yrttipuskan ruukkuna sekä pienten asioiden, kuten puhelimen laturin, säilytyspaikkana. Blom collection’in keraamiset pikarit toimivat myös kruunukynttilän jalkana ylösalaisin käännettäessä.

KäsityöTuotesuunnitteluValaminen

Keramiikka

2023

MateriaalitutkimusValettu ja lasitettu kivitavara, puoliposliini sekä posliiniBlom collection Ceramic Goblet

Tasting Study materiaalitutkimus havainnoi keraamisen esineen ominaisuuksia juoman tarjoilun kontekstissa. Tutkimuksessa kolme valusavea ja neljä erilaista pintaviimeistelyä on havainnoinnin kohteena. Tasting Study noudattaa viinimaistelun kaavaa, mutta huomio on esineen ominaisuuksissa; materiaali, väri sekä tekstuuri. Kuinka nämä ominaisuudet vaikuttavat juoma kokemukseen? Tuloksena syntyi ymmärrys, kuinka eri keraamisilla ominaisuuksilla pystytään täydentämään esineen käyttötarkoitusta.

KokeiluKäyttäjätutkimusMateriaalitutkimus

Työkalut ja menetelmät

Käsityö
Lasinpuhallus
Tuotesuunnittelu
Valaminen
Kokeilu
Käyttäjätutkimus
Materiaalitutkimus

Materiaalit

Lasi
Savi

Yhteistyössä

https://www.lasismi.fi/

Lisää samankaltaisia profiileja

Leena Fredriksson
Leena Fredriksson
Graafinen suunnittelu
Jasmin Taulio Wihonen
Jasmin Taulio Wihonen
Sisustusarkkitehtuuri
Tanja Ahjopalo
Tanja Ahjopalo
Korumuotoilu
Tiina Wallius
Tiina Wallius
Julkinen taide
Sari Isosomppi
Sari Isosomppi
Korumuotoilu
Johanna Liipola
Johanna Liipola
Palvelumuotoilu