Raija Jokinen

  • Visuaalinen taide
  • Tekstiilitaide
  • Taiteilija

kuva- ja tekstiilitaiteilija

Olen Sipoossa asuva ja työskentelevä tekstiilitaiteilija. Teoksiani on ollut yli 200 näyttelyssä vuodesta 1990, enimmäkseen ulkomailla. 2023 toimin myös Sipoon Taiteilijat ry:n hallituksessa ja kansainvälisen @asiaeuropefiberart -näyttelyn vetäjänä.

Käsittelen teoksissani henkisen ja fyysisen tuntemuksen rajapintoja ja yhteyksiä ympäristöömme. Teoksissani on viittauksia luontoon ja ihmisen rooliin luonnon osana.

Teen usein figuratiivisia teoksia, vaikka tuotannossani on myös abstrakteja töitä. Toteutan teokseni pääosin pellavakuiduista, joita käsittelen tekstiiliperinteen pohjalta kehittämälläni tekniikalla, jonka voisi sanoa sijoittuvan maalauksen, piirtämisen, kuvanveiston, tekstiilin, kirjonnan ja paperin tekemisen välimaastoon.

Vaikka teokseni näyttävät haurailta, ne ovat aivan yhtä kestäviä kuin esimerkiksi öljymaalaukset, mutta niiden muodot eivät rajoitu kehyksiin.

Teoksistani on julkaistu Ranskassa vuonna 2022 ”Regard d’artiste”-kirja (www.cdp29.fr ja www.locus-solus.fr), minkä lisäksi teoskuviani on julkaistu kirjojen kansissa sekä kansainvälistä (tekstiili)taidetta esittelevissä lehdissä mm. Artension nr 175 -taidelehti (FR) ja Handwerk Zonder Grenzen nr 230 (NL), verkkosivuilla mm. www.artemorbida.com ja www.thisiscolossal.com sekä kirjoissa mm. Marie-Madeleine Massé: L’art du Fil (2020, Editions Alternatives, FR) ja Charlotte Vannier: De Fil en Aiguille (2018, Pyramyd, FR).

Työhistoria

Työkokemus

Koulutushistoria

Työnäytteet

Visuaalinen taide

2017

96 x 68 cmpellavakuitu, ompelulanka, tärkki

KäsityöOma tekniikkaOmpeluReliefiTaidekirjonta

2022

pellavakuitu, ompelulanka, tärkki

2023

pellavakuitu, ompelulanka, tärkki

2020

pellavakuitu, männynneulaset, ompelulanka, tärkki

2020

pellavakuitu, ompelulanka, tärkki

Työkalut ja menetelmät

Käsityö
Oma tekniikka
Ompelu
Reliefi
Taidekirjonta

Materiaalit

Tekstiili

Lisää samankaltaisia profiileja

Melissa Sammalvaara
Melissa Sammalvaara
Taidekäsityö
Cristina Elena Stancu
Cristina Elena Stancu
Pakkausmuotoilu
Samuli Naamanka
Samuli Naamanka
Sisustusarkkitehtuuri
Valentina Lachner
Valentina Lachner
Graafinen suunnittelu
Mervi Vuolas
Mervi Vuolas
Tekstiilitaide
Jasmin Taulio Wihonen
Jasmin Taulio Wihonen
Sisustusarkkitehtuuri