Reija Pasanen TaM
- Valaistussuunnittelu
- Julkinen taide
- Kaupunkimuotoilu
- Projektipäällikkö
- Uusimaa
Ramboll Finland
DMY Design meets You
- Kokenut
Olen teollinen muotoilija, valaistussuunnittelija ja valotaiteilija. Työni sijoittuvat osaksi rakennettua ympäristöä ja arkkitehtuuria. Teokset syntyvät tilataiteen, muotoilun ja valon vuorovaikutuksesta, ilmentäen paikan ominaispiirteitä ja tarinaa.
Nurmijärven 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettu Lintukoto-valoteos (2024) sijaitsee Tampereen moottoritien varrella, Klaukkalan kehätien liittymässä. Kallion harjalle istutettu teos koostuu ympyränmuotoisista vuosirenkaista sekä lintua muistuttavasta Nurmijärven karttakuvasta, jonka sisällä olevat timantinmuotoiset paljetit muodostavat tuulessa ja valossa välkehtivän höyhenpeitteen linnulle.
Vantaan Kiviksessä on kolmiosainen valotaideteos Aurinko-, tuuli- ja vesivoima (2023), joka kertoo tarinaa uusiutuvista energiamuodoista. Teokset sijaitsevat palvelukeskuksen sisäänkäyntien yhteydessä. Niiden rakenteissa on hyödynnetty monipuolisesti erikoislasia, jonka avulla valon heijastukset ja värit muodostavat mielenkiintoisen ja muuntuvan vaikutelman tilaan.
Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Mielenmaisema (2020) on yhteisöllinen valotaideteos, jonka visuaalinen sisältö on Borgströminmäen Setlementtiasuntojen asukkaiden tuottamaa. Teos muodostaa muuntuvan visuaalisen maiseman, joka rakentuu asukkaiden valokuvista tai muilla keinoilla kuvitetuista kuva-aiheista. Sisältöä teokseen ovat tuottaneet kaikenikäiset Setlementtiasuntojen asukkaat.
Työhistoria
Työkokemus
Päivitetty 5/2024
Ramboll Finland
Head of Design
2016 – nykyhetki
DMY Design meets You
Yrittäjä/ Designer
2013 – nykyhetki
OpenLight Factory
Designer
2012 – 2014
Valmont Group
Designer
2008 – 2011
ASL Technosystems
Designer
2007 – 2009
Valoa design
Designer / Project Manager
2005 – 2008
WSP Finland
Designer / Project Manager
2000 – 2005
Koulutushistoria
Päivitetty 5/2024
Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki
Taiteen maisteri (Teollinen muotoilu)
1995 – 2000
Jurvan käsi- ja taideoppilaitos
Metallialan artenomi
1987 – 1991
Työnäytteet
2020
Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Mielenmaisema (2020) on yhteisöllinen valotaideteos, jonka visuaalinen sisältö on Borgströminmäen Setlementtiasuntojen asukkaiden tuottamaa. Teos muodostaa muuntuvan visuaalisen maiseman, joka rakentuu asukkaiden valokuvista tai muilla keinoilla kuvitetuista kuva-aiheista. Sisältöä teokseen ovat tuottaneet kaikenikäiset Setlementtiasuntojen asukkaat.
Valoteoksen visuaalinen kuvasto heijastelee teemoja, jotka liittyvät asukkaille merkityksellisiin tai muuten läheiseltä tuntuviin paikkoihin tai asioihin. Näitä ovat esimerkiksi kaipuu lapsuuden kotipaikkaan tai mummolaan sekä turvallisuuteen ja hyvään oloon liitettäviä asioita. Asukkaat ovat valinneet itselle sopivan kuvan, joka heidän mielestään kuvastaa teoksen teemaa. Teos sijaitsee Setlementtiasuntojen Borgströminmäen kohteen sisäänkäynnin yhteydessä, osoitteessa Koirasaarentie 19, 00590 Helsinki. Se on kaikkien nähtävissä Koirasaarentien suunnalta katsottuna. Teos on toteutettu LED-näyttötekniikalla, jota käytetään yleisesti mm. mainostauluissa. Toisin kuin yleensä näyttötauluissa, teoksessa kuvat piirtyvät esiin pehmentävän kalvon takaa. Tämän lisäksi teoksen valaistusvoimakkuus säädetään siten, ettei häiritsevää valoa heijastu alueelle. Teos on päällä asukkaiden toiveiden mukaisesti.
https://setlementtiasunnot.fi/mielenmaisema-on-asukkaiden-itse-tuottama-valotaideteos/
Yhteistyössä
Setlementtiasunnot ja Dig-it Digital & Intelligent
2019
Vuosittain järjestettävä valotaidefestivaali Lux Helsinki levittäytyi Helsingin keskustaan 5.-9.1.2019. Ramboll Valostudio suunnitteli valo- ja ääniteoksen nimeltä H2.0 Finlandia-talon Töölönlahden tapahtumapuiston puoleiseen julkisivuun. Teos oli osa Lux-arkkitehtuuri-sarjaa, jonka tarkoituksena oli nostaa esiin Helsingin arkkitehtuurin helmiä valaisemalla ne poikkeuksellisen loistokkaasti ja näyttävästi osana Lux Helsinki -tapahtumaa.
Teoksen teemaksi valikoitui vesi, koska se on yksi elämän perusedellytyksistä ja kehityksen avaintekijöistä. Kaikki elämä maapallolla on riippuvaista vedestä, se on välttämätöntä ihmisille, eläimille ja ekosysteemeille. Veden kulutus on monilla alueilla ylittänyt suuresti sen, mitä veden luonnollinen kierto kykenee tuottamaan takaisin. Muovi ja muut synteettiset materiaalit aiheuttavat merkittävää vahinkoa valtamerten eri eliölajeille ja ekosysteemille. Teoksella halusimme kiinnittää ihmisten huomion siihen, että vesi on ehtyvä luonnonvara ja että puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo inspiroi teokseen virtaavan olomuodon: H2.0 valo- ja ääniteoksen visuaalinen materiaali muodostuu veden assosiaatioista sekä liikkeestä. Äänimaailma tuki teoksen teemaa ja muodosti veden olomuotoa kuvastavan rytmin valolle. Hohtavan valkoinen Finlandia-talon julkisivu muuntui valon ja äänen soljuvaksi kokonaisuudeksi.
https://www.ramboll.com/fi-fi/projektit/kiinteistot/lux-helsinki-valoteos
Yhteistyössä
Ramboll Finland, Sun Effects ja Helsingin kaupunki
2023
Vantaan Kiviksessä sijaitsee kolmiosainen valotaideteos Aurinko-, tuuli- ja vesivoima (2023), joka kertoo tarinaa uusiutuvista energiamuodoista. Teokset sijaitsevat palvelukeskuksen sisäänkäyntien yhteydessä. Niiden rakenteissa on hyödynnetty monipuolisesti erikoislasia, jonka avulla valon heijastukset ja värit muodostavat mielenkiintoisen ja muuntuvan vaikutelman tilaan.
Ramboll Valostudio on suunnitellut Kivistön uuden kauppa- ja palvelukeskuksen, Kiviksen, kolmiosaisen valoteoksen, joka kertoo tarinaa uusiutuvista energiamuodoista.Valotaideteokset kertovat tarinan aurinko-, vesi- ja tuulivoimasta, jotka ilmentävät Kivistön alueen tavoitteita kestävän rakentamisen edelläkävijänä. Teokset sijaitsevat sisäänkäyntien yhteydessä. Jokainen installaatio on oma uniikki teoksensa, ja yhdessä ne muodostavat valotaiteen keinoin tarinan aurinko-, vesi- ja tuulivoimasta.Topaasikujan sisäänkäynnin yhteyteen sijoittuva Vesivoima erottuu jo kauempaa katsottaessa. Teoksen visuaalinen ilme muodostuu lasipaneeleista, joiden vesiaiheinen kuviointi muodostaa virtaavaa vettä muistuttavan pinnan palvelukeskuksen julkisivuun. Pääaulan yhteydessä oleva Aurinkovoima muodostaa näyttävän, auringon säteitä muistuttavan valokuvion seinäpintaan. Tuulivoiman värilliset varjokuvat puolestaan heijastuvat bussiterminaalin aulatilan seinille.Valotaideteoksen rakenteissa on hyödynnetty monipuolisesti erikoislasia, jonka avulla valon heijastukset ja värit muodostavat mielenkiintoisen ja muuntuvan vaikutelman. Teokset ovat nähtävissä ja koettavissa sekä päivällä luonnonvalon siivilöityessä sisätiloihin että pimeän aikaan keinovalaistuksen avulla.
Julkinen taide
Yhteistyössä
Ramboll Finland, Arco Architecture Company ja Lehto Tilat